De keuze is aan u

Als u een onderneming begint wordt het tijd om een boekhouder te kiezen. Een lastige klus, want uw boekhouder moet verstand van zaken hebben en het is belangrijk dat het tussen u en de boekhouder ‘klikt’. Om de keuze voor u wat te vergemakkelijken hebben wij wat aandachtspunten op een rijtje gezet.

U heeft de keuze uit een boekhouder en een accountant. Het verschil tussen deze twee bestaat uit kennis en prijs. Het beroep accountant is beschermd. Om je accountant te mogen noemen ben je verplicht jaarlijks een aantal studiepunten te halen door het volgen van cursussen. De hoge kosten van deze cursussen worden vanzelfsprekend aan u doorberekend. De vraag is of u wel wat heeft aan deze kennis. Zodra u van plan bent een B.V. op te richten wel, maar tot die tijd is het weggegooid geld. Overigens geeft een goede boekhouder zelf aan wanneer bepaalde zaken beter door een accountant kunnen worden gedaan. Hij/zij heeft hiervoor zijn/haar vaste accountant.

Het beroep boekhouder is niet beschermd. Iedereen mag zich zo noemen. Het is dus belangrijk dat u er achter komt of de boekhouder die u op het oog heeft voldoende kennis bezit. Een kennismakingsgesprek is een soort sollicitatiegesprek. Wees dus niet bang om te vragen naar diploma’s en branche-ervaring.

Een administratie voeren is samenwerken en daarvoor is vertrouwen nodig. U moet erop kunnen vertrouwen dat uw boekhouder integer handelt en uw gegevens met de gepaste zorg en aandacht behandelt. Omgekeerd geldt dit ook. Uw boekhouder voert uw administratie namens u, hij/zij staat er voor in dat de aangiftes die hij/zij doet, correct zijn. Zonder de juiste informatie, die u moet aanleveren, is dit niet mogelijk.

Wilt u eens kijken of het met A.A.S. Bedrijfsadministraties ‘klikt’? Neem dan contact op om een afspraak te maken. Een kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend.